Силвио Берлускони предизвика коментари с изказването си, че е един от "петте истински приятели" на Владимир Путин

Новото мнозинство е на път да направи опасен завой към неясна позиция на Италия относно Русия, заяви националният секретар на "Демократическа партия" Енрико Лета

Берлускони и Путин
Берлускони и Путин Източник: Прессекретариат на Президента на Руската федерация

Бившият италиански премиер Силвион Берлускони отново предизвика коментари с вчерашните си изказвания за Владимир Путин.

 

Агенция "ЛаПрес" (LaPresse) публикува вчера аудиозапис от тайно записана реч на Берлускони пред депутатите от неговата партия "Форца Италия". В нея 86-годишният политик казва, че отново е в контакт с Путин и че руският президент го смята за един от "петте му истински приятели".

 

"Отново поддържам контакти с президента Путин, и то чести", заявява той, като описва как руският президент му е изпратил "20 бутилки водка и едно много мило писмо" за рождения му ден. По думите на Берлускони, той е върнал жеста с бутилки италианско вино и "също толкова мило писмо".

 

Силвио Берлускони навърши 86 години на 29 септември, няколко дни след като дясната коалиция, от която "Форца Италия" е част, спечели парламентарните избори в страната. Коментарите бяха определени като стари истории от сподвижници на Берлускони, включително и от вероятния бъдещ министър на външните работи Антонио Таяни. В записа Берлускони споменава конкретно руски министри, както и че Западът вече е във война с Русия, тъй като "дава на Украйна оръжие и пари".

 

Снощи от "Форца, Италия" заявиха, че позицията на Берлускони за Украйна съвпада с тази на Европа и САЩ. Партията на Берлускони в момента води преговори за участие в коалицията, водена от крайнодясната партия "Италиански братя" Джорджа Мелони, която включва и дясната популистка формация "Лига".

 

Съществуват опасения, че Италия може да се откаже от подкрепата си за Киев, след като правителството на Мелони встъпи в длъжност, отбелязва ДПА. Дни преди изборите Силвио Берлускони, който се двоумеше дали да осъди инвазията след нейното начало, заяви, че Путин е бил принуден да нахлуе в Украйна.

 

Националният секретар на "Демократическа партия" Енрико Лета коментира в Туитър, че изказванията на Берлускони не трябва да се пренебрегват. "Новото мнозинство е на път да направи опасен завой към неясна позиция на Италия относно Русия", написа Лета, който е бивш премиер на страната.

 

Според друг бивш министър-председател - Джузепе Конте, Берлускони и неговият "меден месец с Путин", както предложенията срещу абортите на сенатора от "Форца, Италия" Маурицио Гаспари, ги тласкат в посока към "удар в стената".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени