Симеон Дянков: Продължава да има чувство за несправедливост сред много американци, все пак 73 милиона гласуваха за Тръмп

Честно казано се надявах да съм от мястото на събитието, но там има плътен кордон, така че нито до Белия дом, нито до Капитолия може в момента да се стигне, каза той в пряко включване по НОВА

"Действията се прехвърлят в политическата сфера и демократите искат или оставката на Тръмп, или импийчмънт", каза Дянков. 

Според него още от провеждането на изборите преди 2 месеца са се появили съмнения, че подобно действие на поддръжниците на Тръмп е възможно, но веднага е било изключвано дори и заради това, че САЩ е уж много добре организирана държава.
"Продължава да има чувство за несправедливост у много американци, все пак 73 милиона гласуваха за Тръмп. Остават 2 седмици до влизането във властта на Байдън и новата администрация. Някои хората от сегашната администрация напускат, едва ли ще се стигне до импийчмънт", сподели Дянков. 


На въпрос "Какво ще стане оттук-нататък", бившият финансов министър каза, че разединението тепърва ще се вижда и не само във Вашингтон, където има голямо полицейско и военно присъствие.
"Основната тема е Средният Запад и Северозапада на Щатите (където са основно привържениците на Тръмп), където може да се стигне до сблъсъци, ако се налага ваксинацията. Байдън иска многократно да увеличи навлизането на ваксините. 337 милиона души са американците, ако се правят по 1 милион ваксинации на ден, ще се постигне стадна имунност. Според Байдън това може да стане с помощна на армията, за да е по-добра организацията, но сблъсъците могат да се разпространят из цялата държава", разкри Дянков. 

Според него като цяло идващата администрация на Байдън показва, че ще има по-добри отношения с Европа, но противоборството с Китай щяло да продължи и да се изостри, както и с Русия.
"Това поставя България и Източна Европа в доста лошо положение, може да се стигне до санкции и на държавните фирми като "Булгартрансгаз" (заради Балкански поток). Докато Тръмп имаше по-приятелско отношение към Русия", допълни Дянков, без да уточни в какво точно се е изразявало това "по-приятелско" отношение към Русия, след като политиката на Тръмп за 4 години буквално изрина руското влияние в ключови райони на света, вкл. и особено видимо на Балканите. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени