Синът на Збигнев Бжежински става посланик на САЩ в Полша

Неговият баща, роденият в Полша Збигнев Бжежински, беше влиятелен съветник по националната сигурност на бившия президент Джими Картър

Марк Бжежински
Марк Бжежински Източник: Wikipedia

Президентът Джо Байдън избра Марк Бжежински, свързан с демократите дипломат с полски корени, за свой посланик в Полша - държава, смятана за ключов бастион на Запада срещу Русия. Байдън се старае да укрепи партньорствата в Европа, за да противостои на настъпателното поведение на Русия и Китай предвид хладните отношения между САЩ и тези страни.

 

Полша и САЩ са членове на военния съюз НАТО. Белият дом обяви номинацията в сряда. Бжежински, който говори полски, по времето на бившия президент Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент, е бил посланик в Швеция. При Бил Клинтън е бил и член на Съвета за национална сигурност.

 

Неговият баща, роденият в Полша Збигнев Бжежински, беше влиятелен съветник по националната сигурност на бившия президент Джими Картър по времето на Студената война. Той бе привърженик на твърдия подход към тогавашния Съветски съюз. Полша беше четири десетилетия в сферата на съветското влияние до падането на комунистическото управление.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени