Сирия е готова да подпомогне ливанския внос на газ и ток

С напълно рухнала икономика и недостиг на чуждестранна валута, Ливан често изпитва дефицит на горива

Сирия е готова да подпомогне ливанския внос на газ и ток
Сирия е готова да подпомогне ливанския внос на газ и ток Източник: iStock

Сирийското правителство е готово да подпомогне изпадналия в криза Ливан, като разреши транзитния пренос на газ и електричество за страната през своя територия. Това съобщи днес високопоставен ливански представител, който е на посещение в Дамаск в състава на голяма делегация от Ливан - първата от десет години, предаде Франс прес.

 

С напълно рухнала икономика и недостиг на чуждестранна валута, Ливан често изпитва дефицит на горива, а прекъсвания на тока парализират голяма част от службите и дейността на болниците, ресторантите, магазините и предприятията. С дадено по изключение разрешение от САЩ Ливан ще направи опит да транспортира през Сирия и нейната инфраструктура газ от Египет и електричество от Йордания въпреки американските санкции срещу сирийските власти.

 

Ливанската министерска делегация, водена от вицепремиера на временното правителство г-жа Зейна Акар, разговаря днес в Дамаск с шефа на сирийската дипломация Фейсал Мекдад и министъра на петрола Басам Туоме. Все още остава да бъдат решени обаче някои логистични въпроси във връзка с договорения транзит на петрол и газ.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени