Сирийска ракета се взриви до ядрен реактор в Израел

Сирийската ракета е експлодирала във въздуха, части от ракетата са паднали в населения с евреи район Ашалим, на 40 километра от ядрения реактор в Димона

Сирийска ракета SA-5
Сирийска ракета SA-5 Източник: Twitter

Сирийска ракета "земя-въздух" се взриви в Южен Израел, близо до ядрения реактор "Димона". Инцидентът доведе до покачване на напрежението между Ерусалим и Дамаск. Израелската армия започна разследване за установяване защо системите за противовъздушна отбрана не са прехванали ракетата земя-въздух, изстреляна от Сирия,  пише  "Таймс ъв Израел". Сирийската ракета е експлодирала във въздуха, части от ракетата са паднали в населения с евреи район Ашалим, на 40 километра от ядрения реактор в Димона. Няма пострадали и големи щети.

 

Малко след 01,30 ч. израелски изтребители бомбардираха цели на сирийската страна на Голан. В отговор сирийската противовъздушна отбрана изстреля ракети, предимно SA-5, по атакуващите израелски самолети. Израелски радар е засякъл, че най-малко една ракета SA-5, известна като S-200, е била с траектория да падне в пустинята Негев, което предизвикало задействане на сирени в района и от израелската армия са изстреляли ракета за прехващане на сирийската ракета. Според израелската армия прехващачът не е успял да свали сирийската ракета, която е с 200-килограмова бойна глава. Армията обяви, че е започнала проверка.

 

В отговор бяха атакувани няколко ракетни батареи в Сирия, включително тази, която е изстреляла ракетата.   Ракетният обстрел идва след седмици на обтегнати отношения между Израел и Иран, който е близък съюзник на Сирия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени