Скандал в Румъния заради премиера Къцу, шофирал пиян преди 21 години в САЩ.

Случаят е от декември 2000 г.

Флориян Къцу
Флориян Къцу Източник: EPA

В Румъния се разрази скандал около премиера Флориан Къцу, свързан с провинение, извършено от него преди 21 години и то в САЩ. В основата на скандала е случай от декември 2000-та година, когато Къцу бил докторант в университета в Айова. Там той бил задържан от полицай, след като шофирал в нетрезво състояние, предаде БНР.

 

Румънският премиер платил глоба в размер на 1 305 долара и останал зад решетките 48 часа. Критиците на Къцу искат оставката му, тъй като е скрил този факт от биографията си, когато е бил назначен първо за финансов министър, а след това и за премиер. От опозиционната Социалдемократическа партия напомнят, че във властта не се допускат лица с криминално минало.

 

Флорин Къцу заяви, че няма намерение да подава оставка и правителството е започнало реформи, които трябва да бъдат доведени до край. В момента Флориан Къцу води кампания за избор на председател на управляващата Национална либерална партия и е опонент на настоящия либерален лидер Лудовик Орбан.

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени