Скандал "ВИП ваксини" тресе Аржентина: 70 политици, начело с президента, са прередили всички

Четиридесет и четири милионната страна е регистрирала до момента 2 милиона коронавирусни инфекции и 51 000 смъртни случая

Аржентинският президент Алберто Фернандес
Аржентинският президент Алберто Фернандес Източник: Pixabay

Министерството на здравеопазването на Аржентина публикува списък с имената на 70 души, които неправомерно са получили ваксина срещу КОВИД-19, предаде Франс прес.  Сред тях са президентът Алберто Фернандес, министърът на икономиката Мартин Гусман, аржентинският посланик в Бразилия, бившият президент Едуардо Дуалде, съпругата му и техните деца. Ваксини са получили и чиновници, които не са сред приоритетните групи за ваксиниране. Заетите в сферата на здравеопазването бяха първите ваксинирани, а тепърва започна имунизирането на най-възрастните хора в Аржентина.

 

Скандалът с "ВИП ваксините" избухна в петък, когато журналист заяви по радиото, че е бил ваксиниран, без да му е дошъл редът, благодарение на приятелството си със здравния министър Хинес Гонсалес Гарсия. Неговото признание предизвика гневни реакции в социалните мрежи, а Гарсия подаде оставка. Четиридесет и четири милионната страна е регистрирала до момента 2 милиона коронавирусни инфекции и 51 000 смъртни случая. До момента Аржентина е получила 1,22 милиона дози от руската ваксина "Спутник V" и 580 000 дози от "Ковишилд", произведена от Индийския серумен институт по технологията на "АстраЗенека".

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени