След договаряне с Германия, Полша ще дари на Украйна изтребители МиГ-29 от ГДР

Освен Полша, Словакия вече достави на Киев четири МиГ-29

Полски МиГ-29
Полски МиГ-29 Източник: Wikimedia

Германското правителство разреши на Полша да предаде на Украйна изтребители съветско производство, получени от Варшава от запасите на бившата ГДР.  Това съобщи  пресслужбата  на германското правителство.

 

Полските власти официално са поискали от германското правителство да одобри доставките на изтребители МиГ-29 за Украйна. През 2002 г. Германия продаде на Полша 23 изтребителя МиГ-29 от запасите на бившата ГДР.

 

 

Според полската страна сега тя разполага с "около десетина" такива изтребителя, от които желае да дари пет. В началото на април Марчин Пшидак, говорител на полския президент, отговарящ за международните въпроси, заяви пред радио RFM, че полските власти вече са предали на Украйна няколко изтребителя МиГ-29.

 

Полша придоби общо 45 МиГ-29 между 1989 и 2004 г.: 23 машини от Източна Германия, 12 от Съветския съюз и десет от Чехия в замяна на хеликоптери. В момента работят 28 машини.

 

Президентът на Полша Анджей Дуда каза миналата седмица, че страната му вече е доставила осем изтребителя МиГ-29 на Украйна. Четири от самолетите бяха предоставени на Киев "през последните няколко месеца", каза той след среща с украинския президент Володимир Зеленски във Варшава.

 

Още четири МиГ-29 бяха доставени "неотдавна". Освен това в момента се подготвят за предаване шест МиГ-29 , каза Дуда. Освен Полша, Словакия вече достави на Киев четири МиГ-29.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени