След като получи подкрепа и от САЩ, Марк Рюте е най-вероятният нов генерален секретар на НАТО

Часове по-рано официално зад кандидатурата му застана и Великобритания

Марк Рюте
Марк Рюте Източник: Businessinsider.nl

Президентът Джо Байдън силно подкрепя кандидатурата на премиера Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО", заяви американски официален представител, цитиран от "Ройтерс". Часове по-рано официално зад кандидатурата му застана и Великобритания.


Още няма официално одобрение от Вашингтон кой да наследи Йонс Столтенберг, който прие да удължи мандата си до октомври 2024 г. Съгласуването би трябвало да продължи до срещата на лидерите на алианса във Вашингтон през юли. Но посланикът на САЩ в НАТО каза преди седмица, че съюзниците се опитват да постигнат консенсус по въпроса до края на първото тримесечие.


Брюкселското издание "Политико" съобщи в сряда, че зад Рюте, който е министър-председател на Нидерландия в оставка, са застанали 20 държави, включително САЩ. Остава му да събере подкрепата на още 11 съюзници, а вероятно на 12, ако дотогава и Швеция стане член след очаквано в самия край на февруари ратифициране от парламента в Будапеща.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени