След като получи подкрепа и от САЩ, Марк Рюте е най-вероятният нов генерален секретар на НАТО

Часове по-рано официално зад кандидатурата му застана и Великобритания

Марк Рюте
Марк Рюте Източник: Businessinsider.nl

Президентът Джо Байдън силно подкрепя кандидатурата на премиера Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО", заяви американски официален представител, цитиран от "Ройтерс". Часове по-рано официално зад кандидатурата му застана и Великобритания.


Още няма официално одобрение от Вашингтон кой да наследи Йонс Столтенберг, който прие да удължи мандата си до октомври 2024 г. Съгласуването би трябвало да продължи до срещата на лидерите на алианса във Вашингтон през юли. Но посланикът на САЩ в НАТО каза преди седмица, че съюзниците се опитват да постигнат консенсус по въпроса до края на първото тримесечие.


Брюкселското издание "Политико" съобщи в сряда, че зад Рюте, който е министър-председател на Нидерландия в оставка, са застанали 20 държави, включително САЩ. Остава му да събере подкрепата на още 11 съюзници, а вероятно на 12, ако дотогава и Швеция стане член след очаквано в самия край на февруари ратифициране от парламента в Будапеща.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени