След поредния руски ракетен тероризъм над 7 млн. домакинства в Украйна са без ток

Русия изстреля около 100 ракети по Украйна

Руски ракетен удар по Украйна
Руски ракетен удар по Украйна Източник: Twitter

Над седем милиона домакинства в Украйна са без ток след руските ракетни удари по електроснабдителната мрежа на страната днес, предаде Франс прес, като се позова на властите. Вълната от атака дойде на фона на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, на която военнопрестъпникът Владимир Путин не отиде. По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски се обърна чрез видеоконферентна връзка към участниците във форума и ги призова за подкрепа. След това Русия изстреля около 100 ракети по Украйна.

 

"Повече от седем милиона домове вече нямат ток" в Украйна, след като 15 енергийни съоръжения в цялата страна бяха повредени, обяви в социалните мрежи Кирило Тимошенко, заместник-началникът на канцеларията на президента Володимир Зеленски. "Нашите електроинженери сега правят всичко възможно, за да възстановят захранването възможно най-скоро", добави той.

 

Украинските власти казаха, че това е най-тежката вълна от руски ракетни атаки от началото на войната преди близо девет месеца. Поразени бяха редица населени места в Украйна - от Харков на североизток през столицата Киев до Одеса и Николаев на югозапад.

 

Вълната от атаки бе осъдена от редица западни представители. Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли определи ударите като признак, че Русия е слаба. "Коравосърдечното вземане под прицел на украински градове с още отвратителни ракетни атаки днес само показва слабостта на Путин. Путин губи на бойното поле, а както видяхме днес на Г-20 – и дипломатически", написа Клевърли в Twitter.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени