След Сърбия и Иран удари шамар на Москва: Крим и Донбас са украински

Ние се противопоставяме на войната и разселването на хора в Украйна, заяви иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахян

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян
Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян Източник: ru.irna.ir

Иран не признава официално руската анексия на Крим и на още четири източни области на Украйна въпреки "отличните отношения с Москва". Това заяви иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахян пред TRT World.

 

"Ние се противопоставяме на войната и разселването на хора в Украйна. От друга страна, признаваме суверенитета и териториалната цялост на страните в рамките на международното право. Ето защо, въпреки отличните отношения между Техеран и Москва, не признаваме отделянето на Крим от Украйна", подчерта той.

 

"Не сме признали и отделянето на Луганска и Донецка област от Украйна, защото настояваме на своя последователен принцип във външната политика - конфликтът в Украйна не е решение и ние вярваме в нашата позиция като основен политически принцип", допълни дипломатът.

 

Друг ключов съюзник на Москва - сръбският президент Александър Вучич, изрази същата позиция на 18 януари. Той заяви, че въпреки "традиционно добрите" отношения между Белград и Москва, Сърбия не подкрепя всяко отделно решение, взето от Кремъл, нито дори от повечето от тях.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени