След срещата ЕС - Западни Балкани: България остава категорична в позицията си за РСМ

Стъпките и блокадите, предприети от българския президент Румен Радев от името на България, са обида за македонските граждани, заяви Зоран Заев

Срещата ЕС-Западни Балкани
Срещата ЕС-Западни Балкани Източник: Euronews
Република Северна Македония ще представи протокол 5+1 на България в началото на ноември с гаранции за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Това обяви президентът Румен Радев след двустранни срещи с премиера Зоран Заев при посредничеството на ЕК, Съвета, Франция и Германия. Срещата на върха ЕС-Западни Балкани остави вратата за разширяване отворена, но без крайни срокове.
 
"Искаме Западните Балкани да се присъединят към ЕС", заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също говори за "общо европейско семейство". Думите на Фон дер Лайен бяха подкрепени от инвестиционен план за милиард евро.
 
Никакви конкретни срокове не бяха поети след срещата. За пореден път проличаха разделенията по темата. Франция, Нидерландия, Дания и Белгия са скептиците, които смятат, че на този етап ЕС не е готов да започне нов процес на разширяване.
 
Австрия, Италия и Балтийските страни не успяха да убедят България през Германия да каже "Да" за започване на преговори с Република Северна Македония. До 1 ч. сутринта лидерите са дебатирали върху текста на финалната декларация, която съдържа 5 точки и само един път в нея се споменава думата "разширяване".
 
Срещите на президента Румен Радев с премиера на РСМ пък са продължили доста по-дълго от очакваното в опит България да промени позицията си по темата. "Стъпките и блокадите, предприети от българския президент Румен Радев от името на България, са обида за македонските граждани", заяви премиерът Зоран Заев в Бърдо, където присъства на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани.

 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени