Следващият ръководител на НАТО трябва да може да се справи с Русия

НАТО вероятно ще избере нов генерален секретар на следващата си среща на върха във Вашингтон през юли

Латвийският външен министър Кришанис Каринш
Латвийският външен министър Кришанис Каринш Източник: Globallookpress

Външният министър на Латвия предяви претенции за най-висшия пост в НАТО, заявявайки, че алиансът се нуждае от човек, който да постигне консенсус, да се ангажира с по-високи разходи за отбрана и да има ясна визия за това как да се справи с Русия, предаде Асошиейтед прес.

 

Очаква се НАТО да избере нов генерален секретар на следващата си среща на върха във Вашингтон през юли. Йенс Столтенберг, бившият норвежки министър-председател, е най-високопоставеният цивилен представител на алианса от 2014 г. насам. Мандатът му беше удължаван четири пъти по време на войната в Украйна.

 

"Ще имаме 32 държави. Да обединим 32 държави по която и да е тема е голямо предизвикателство и се нуждаем от човек, който да постига консенсус и да може да работи с всички съюзници, за да тласне всички напред в една посока", заяви латвийският външен министър Кришанис Каринш пред репортери в централата на НАТО.

 

"Следващият генерален секретар трябва да има ясна визия за бъдещата роля на НАТО, за това как ще се разширява и как ще работи за възпиране на Русия", каза Каринш. Според него е важно да не се всява паника, като същевременно се признае "съвсем реалната заплаха, която представлява Русия", и да се работи заедно за нейното сдържане. "Това е осъществимо. Можем да го направим, ако сме спокойни, но много решителни", добави той.

 

Едно от предизвикателствата пред настоящия ръководител Столтенберг е да помогне за убеждаването на Турция, заедно с Унгария, да подкрепят кандидатурата на Швеция да стане 32-рият член на НАТО. Представители на НАТО се надяват, че въпросът ще бъде решен до срещата на президента на САЩ Джо Байдън и неговите колеги във Вашингтон.

 

Телевизионните камери уловиха момента, когато външните министри от НАТО се събраха за традиционна групова снимка по време на срещата в Брюксел - Каринш хвана за ръката турския външен министър Хакан Фидан и каза на висок глас: "Сега всички чакаме, всички чакаме. Чувате го от всички нас."

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени