Словакия гони трима руски дипломати

Миналата седмица Прага изгони 18 руски дипломати от страната заради сериозни доказателства за участие на Русия в експлозиите на складовете за боеприпаси през 2014 г.

Едуард Хегер
Едуард Хегер Източник: RBC.ua

Трима служители на руското посолство в Братислава трябва да напуснат Словакия в рамките на една седмица в светлината на ситуацията в Чехия. Това обяви словашкият премиер Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс. "В съответствие с текущата геополитическа ситуация, както и със ситуацията в Чешката република, трима служители на руското посолство в Братислава трябва да напуснат територията на Словакия в рамките на 7 дни", настоя Хегер пред репортери. Москва реагира, като заяви, че е разочарована от решението на Братислава, като добави, че нейният отговор нямало да отнеме много време.

 

По-рано през деня говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва ще отговори на решението на Прага да намали броя на руските дипломати и вярва, че Чешката република е избрала пътя за скъсване на отношенията. Чешкият външен министър Якуб Кулганек заяви по-рано, че изгонените от Русия дипломати трябва да бъдат върнати до четвъртък на обяд, в противен случай броят на служителите на руското посолство ще бъде намален наравно с чешкия. След изтичането на ултиматума Кулганек обяви, че съставът на руското посолство в Прага ще бъде намален до нивото на чешката дипломатическа мисия в Москва до края на май.

 

Миналата седмица Прага изгони 18 руски дипломати от страната заради сериозни доказателства за участие на Русия в експлозиите на складовете за боеприпаси през 2014 г. Москва отхвърли твърденията на Чехия за участието на Русия в инцидента през 2014 г. като неоснователни. В отговор Русия обяви 20 служители на чешкото посолство за персонали без грата.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени