Словашкият парламент оряза пенсиите на бившите комунистически функционери и ченгета

Законът ще влезе в сила от 5 август 2021 г. 

Парламентът на Словакия
Парламентът на Словакия Източник: Twitter
Парламентът на Словакия прие закон, който ще позволи да се намалят значително пенсиите на някогашната комунистическа номенклатура. С него ще се поправи една несправедливост, произтичаща от факта, че пенсиите на бившите комунистически ръководители и щатните сътрудници на репресивните тайни служби са много по-високи от средните в страната. Това съобщава Радио Свобода. 
 
В закона се казва, че "ще бъдат намалени пенсиите на бивши функционери, служители и активисти на организации и органи на комунистическия режим, които активно са поддържали тоталитарния режим, нарушавали са основни човешки права и свободи". Става дума за участници в политически преследвания, главната цел на които е била, както е казано в закона" "да поддържат тоталитарния режим на всяка цена". 
 
Институтът за национална памет ще изработи регистър на тези лица. Законът също така ще засегне и съпрузите и съпругите на починали комунистически функционери и кадрови служители на тоталитарните репресивни служби на комунистическия режим, които получават след смъртта на съпруга (та), които са били част от тази номенклатура или служби, част от неговата (нейната) пенсия. 
 
Законът ще влезе в сила от 5 август 2021 г. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени