Словашкият премиер подава оставка

Управляващата коалиция изпадна в сериозна криза заради спорове за политиката за справяне с коронавируса и след решение на премиера Матович да купи руската ваксина против коронавируса "Спутник V"

Игор Матович
Игор Матович Източник: Cas.sk

Словашкият премиер Игор Матович съобщи изненадващо, че подава оставка и ще размени поста си с финансовия министър Едуард Хегер, проправяйки път за излизане от правителствената криза, предаде ДПА. Смяната начело на правителството беше огласена в Братислава след консултации между партийните лидери на три от четирите партии в управляващата коалиция.


Управляващата коалиция изпадна в сериозна криза заради спорове за политиката за справяне с коронавируса и след решение на премиера Матович да купи руската ваксина против коронавируса "Спутник V" без знанието на коалиционните партньори, посочва Ройтерс. Премиерът дори лично посрещна ваксините на летището. В рамките на дни подадоха оставка шестима от 16- те членове на кабинета. Критици на коалицията обаче заявиха, че основният проблем не е ваксината, а "нетърпимият управленски стил" на Матович.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени