Словаците - смелчаците в НАТО, преговарят за доставката на МиГ-29 на Украйна

Въпреки, че има едва дузина самолети, Братислава няма колебания да ги предостави на Украйна

Словашки МиГ-29
Словашки МиГ-29 Източник: Desktop Wallpapers

Словакия води преговори със съюзниците си за споразумение, което може да позволи на Братислава да изпрати бойни самолети в Украйна, каза премиерът Едуард Хегер в понеделник, цитиран от "Политико". Киев моли западните правителства за повече оръжия и оборудване преди очакваната нова руска офанзива в Източна Украйна.

 

Говорейки пред "Политико" след пътуване до Украйна в края на миналата седмица, Хегер каза, че неговото правителство е било помолено да предостави на Украйна изтребители МиГ-29, словашки самоходни гаубици "Зузана", като дискусиите продължават.

 

Хегер каза, че правителството му е искало да се освободи от МиГ-овете във всички случаи, тъй като "не може да поддържа" съветската техника без "връзка" с Русия, отбелязва изданието.

 

"Това е оборудване, което така или иначе искаме да извадим от употреба, защото чакаме F-16", каза той, имайки предвид произведените в САЩ самолети, които Словакия трябва да получи през 2024 г.

 

Той каза, че Словакия е "в много интензивна дискусия с нашите партньори" за това кой ще защитава въздушното пространство на страната.

"След това можем да помислим да говорим за това оборудване и по отношение на Украйна".

 

Запитан дали това означава, че Словакия може да прехвърли някои самолети на Украйна, ако получи определени гаранции от западни партньори, той отговори:

"За това говорим, да".

 

Хегер не посочи колко МиГ-ове може да даде Словакия, съобщава се, че страната има около дузина. Братислава вече осъществи една размяна през последните дни, изпращайки система за противовъздушна отбрана С-300 в Украйна. В замяна Словакия получи американска ракетна система "Пейтриът" от Германия и Холандия и очаква ракети от същия вид от САЩ.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени