Словенски евродепутат: Разочаровани сме от егоизма и себичността на България

Западните Балкани винаги са били част от Европа, казва Таня Фийон

Таня Файон
Таня Файон Източник: Theneweuropean
"Много съм разочарована от поведението на България, нейният егоизъм и себичност са изключително погрешни безотговорни. Надявам се, че ще успеем да убедим България какъв е залогът и да намерим компромис и споразумение, тъй като не можем да застрашим бъдещето на съседна държава заради националния интерес или заради политическите точки в национална среда", заяви Таня Файон, евродепутат от Словения и силен поддръжник на европейските перспективи на Западните Балкани, цитирана от скопското издание "Независен", цитирани от "Фокус".
 
"Времето е важно за нас, не всичко е загубено, не искам да бъда песимист, реалист съм, но трябва да вървим напред, защото едно нещо ми е ясно - Западните Балкани винаги са били част от Европа. Споделяме континента и глобалните предизвикателства. Нуждаем се един от друг, за да се борим заедно и да запазим континента силен и обединен", заяви Файон в кулоарите на първата международна конференция "Преспански форум за диалог" в Охрид, коментирайки спора между София и Скопие.
 
Файон изразява задоволство, че Словения е превърнала Западните Балкани в един от приоритетите на шестмесечното си председателство на ЕС.
 
"Подкрепям амбициозната програма, която може да бъде възможно най-добрият резултат и се надявам, че с помощта на всички европейски партньори ще успеем да започнем преговори със Северна Македония и Албания и да изпълним обещаното преди три години - либерализиране на визовия режим за Косово. По някакъв начин да се свържат отново бизнесът, икономиката, контактите между хората, да се възстанови доверието не само в региона, но и в институциите и в ЕС. Искам да видя приятелите си от Западните Балкани като част от дискусията за бъдещето на Европа. Опитваме се да постигнем това в Брюксел, в Европейския парламент".
 
"Разискванията с гражданското общество, с гражданите продължават и е срамно да се види, че Западните Балкани не са включени. Това е възможност наистина да покажем, че всички сме част от този континент и трябва да обсъдим бъдещето си заедно", заяви един от най-яростните противници на българската позиция в Европейския парламент.

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени