Снежни бури в американския Среден Запад доведоха до отменяне на полети, блокираха президентската кампания и оставиха десетки хиляди домакинства без ток

Без електричество останаха и над 150 000 клиенти на електроразпределителните компании в Уисконсин, Западна Вирджиния, Охайо и Пенсилвания

Снежни бури в американския Среден Запад доведоха блокираха президентската кампания
Снежни бури в американския Среден Запад доведоха блокираха президентската кампания Източник: ABC News

Десетки милиони американци се оказаха засегнати от снежни бури, преминали през Северозапада и Средния Запад. Наводнения застрашиха Източното крайбрежие, а в Юга е застрашен от торнада. Авиокомпаниите съобщават за закъснения вчера при над 7600 полета в САЩ. Над 2200 полета бяха отменени.

 

Самолетите на международното летище "О'Хеър" в Чикаго останаха на земята заради бурни ветрове и гъст снеговалеж. В Айова претендентите за номинацията на Републиканската партия за президентските избори отмениха предизборните си прояви три дни преди гласуването в щата. Това е първата надпревара от изборите в отделните щати, на които партиите определят своя кандидат за общите избори през ноември.

 

Вчера голяма част от северните райони на Средния Запад беше обхваната от снежни бури с обилни снегове и силни ветрове със скорост до 96 км/ч. Националната метеорологична служба (NWS) предупреди, че се очаква те да продължат и днес. Над 133 000 домакинства, фирми и търговски обекти останаха без ток в Мичиган.

 

Без електричество останаха и над 150 000 клиенти на електроразпределителните компании в Уисконсин, Западна Вирджиния, Охайо и Пенсилвания. Метеоролозите предупреждават хората да не предприемат ненужни пътувания, тъй като видимостта по някои пътища в Чикаго е силно ограничена.

 

Предупреждава се за опасност от измръзване в Айова. Според прогнозите температурите в по-голямата част от щата ще паднат до минус 18 градуса по Целзий. Прогнозата за понеделник в Де Мойн, столицата на щата, е за минус 28 градуса по Целзий. Очаква се температурите по време на изборите в понеделник, които предполагат продължителни срещи в църкви и училищни физкултурни салони, да са най-ниските, регистрирани на такова политическо събитие.

 

Кандидатката за президент на Републиканската партия Ники Хейли, бивша посланичка и губернатор на Южна Каролина, отмени и трите планирани за вчера предизборни събития, като ги замени с дистанционни прояви. Шейсет и осем годишният Фред Шустър, който независимо от бурята проследи вчера сутринта проява от кампанията на губернатора на Флорида Рон ДеСантис в Анкини, Айова. "Притеснявам се от времето", каза Шустер.

 

"Мисля, че това ще се отрази на броя на хората, които ще участват в изборите". Властите отмениха планиран митинг в Пела, Айова, за поддръжници на Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат в Белия дом, след като изгуби изборите през 2020 г. Около 3 милиона души в южния щат Мисисипи са застрашени от торнада и силни гръмотевични бури. Националната метеорологична служба предупреди, че  бурните ветрове може да отнесат покриви и да повалят дървета и електропроводи.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени