Сняг покри Атина, гръцките острови и Истанбул; нарушен е въздушният транспорт

В някои части на Истанбул дебелината на снежната покривка е 80-85 сантиметра

Силният снеговалеж блокира Истанбул
Силният снеговалеж блокира Истанбул Източник: ИА Report

Силна снежна буря обърка автомобилния и въздушния транспорт в гръцката столица и в най-големия турски град Истанбул, предаде Асошиейтед прес. Лошото време засегна и няколко острова в Егейско море. Гръцкото правителство обяви днешния ден за неработен за района на голяма Атина, част от Централна Гърция и някои острови, за да може хората да си останат по домовете.

 

"Молим гражданите да не излизат. Това ще е трудна нощ", каза снощи министърът за климатичните промени и гражданската защита Христос Стилианидес и добави, че някои райони снежната покривка е "безпрецедентно" голяма. Сняг покри вчера Атина и предградията й, обърка транспорта, спря работата на ваксинационните центрове и затвори училищата, предаде Ройтерс.

 

Заради бурята "Елпида" водачи се оказаха блокиране с часове на околовръстния път на Атина и се наложи да чакат помощ от спасителни екипи. Силните снеговалежи по принцип са рядкост за Атина, но за втора поредна година градът е засегнат от снежни бури, отбелязва Ройтерс. В гръцката столица вчера спряха влаковете и автобусите, националният превозвач "Ейджиън еърлайнс" отмени почти всичките си полети и каза, че очаква да има проблеми и днес, а може би и в сряда.

 

На много гръцки острови, включително Крит, днес няма да работят правителствените служби, училищата, магазините, които продават стоки не от първа необходимост и банките. Студената вълна се очаква да се задържи до сряда, съобщава БТА.

 

В Истанбул, чието население е 16 милиона, властите отмениха междуградски автобуси и временно спряха трафика в града, идващ от тракийската област. Хора, закъсали по пътищата, изоставиха колите си и се прибираха пеша или с метрото и друг обществен транспорт, предаде Асошиейтед прес. Училищата в Турция са в зимна ваканция, но университетите прекратиха за два дни занятия.

 

Молове и ведомства затвориха по-рано. Канцеларията на валията на Истанбул обяви, че държавните служители днес ще могат да не ходят на работа. Това не важи за работещите в сигурността, здравеопазването и транспорта. "Тежка нощ", каза вчера кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, призова хората да не излизат навън и каза, че в някои части на Истанбул дебелината на снежната покривка е 80-85 сантиметра. Полетите до и от Истанбул са спрени до 16 ч. днес.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени