Социалдемократите и християндемократическият блок водят с почти равен резултат на изборите в Германия

Това е най-слабият резултат след Втората световна война на ХДС

Парламентарни избори в Германия
Парламентарни избори в Германия Източник: Ройтерс

Социалдемократите и християндемократическият блок, които управляват сега в голяма коалиция, водят с почти равен резултат от 25 процента на произведените днес парламентарни избори в Германия. Това показва проучване екзит пол, което бе публикувано след края на изборния ден в 18 ч. (19 ч. българско време), предаде Ройтерс. Трети в анкетата, направена по поръчка на телевизия А Ер Де, са Зелените с 15 на сто.

 

Четвърти и пети с по около 11 процента са либералната Свободна демократическа партия (СДП) и крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Шестата формация, която вероятно ще влезе в новия състав на Бундестага, долната камара на германския парламент, е крайнолявата партия "Левите" с около 5 на сто.

 

Това е най-слабият резултат след Втората световна война на Християндемократическия съюз (ХДС) на оттеглящата се след 16 години на поста канцлерка Ангела Меркел и неговия традиционен баварски съюзник - Християнсоциалния съюз (ХСС).


Според друго проучване екзит пол - направено по поръчка на телевизия Цет Де Еф, - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е първа с 26 на сто - с два процента пред блока ХДС/ХСС, съобщи Франс прес.

 

Ройтерс отбелязва, че сега вниманието на двете най-големи германски политически сили ще се пренасочи към неформалните дискусии с други партии, най-вероятно със Зелените и СДП, които ще бъдат последвани от официални преговори за коалиция.


Прогнозните резултати до голяма степен са в унисон с предварителните очаквания за необходимост от трипартийна коалиция.

Още от "Светът"

Ген. Буданов: На Русия й останаха само 6 самолета А-50 - скоро няма да може да осъществява денонощно дежурство

Операцията по унищожаването на руския самолет за ранно предупреждение и контрол А-50 беше подготвена за две седмици, разкри шефат на украинското военно разузнаване

Прочетете повече прочетете повече

Джорджа Мелони: Ако Русия не беше нападнала Украйна, нямаше да има атака на "Хамас" срещу Израел

Бъркането на често използваната дума "мир" с "капитулация", както го правят, е лицемерен подход, който никога няма да споделим, каза тя на пресконференция в Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени