Социалист срещу индианец на втория тур на президентските избори в Еквадор

Социалистът Андрес Араус отива на балотаж на президентските избори в Еквадор, вероятно срещу индианския лидер Яку Перес, сочат прогнозни резултати

Победителят на първия тур на президентските избори в Еквадор Андрес Араус
Победителят на първия тур на президентските избори в Еквадор Андрес Араус Източник: Twitter

Социалистът Андрес Араус побеждава на произведения вчера първи тур на президентските избори в Еквадор. Изненадващо негов съперник на балотажа вероятно ще е индианският лидер Яку Перес, а не консерваторът Гилермо Торес, на когото проучвания екзит пол бяха отредили второто място, предаде Франс прес, като се позова на официални прогнозни резултати.
Икономистът Араус, политически приемник на бившия президент социалист Рафаел Кореа, е получил 31,5 процента от гласовете. Перес остава втори с 20,04 на сто. Той обаче има много малка преднина пред третия Торес, който е взел 19,97 процента.

 

Резултатите не са окончателни, предупреди Националният изборен съвет. Така че засега съперникът на 36-годишния Араус на балотажа на 11 април все още не е ясен. За победа на първия тур е необходим резултат от 50 процента плюс един глас или поне 40 на сто от всички бюлетини и преднина от 10 пункта пред останалия на второ място кандидат. Араус, който първоначално побърза да се обяви за победител, след това охлади тона. "Няма никакво съмнение, на първо място сме", каза той.

 

По-рано вчера Гилермо Ласо, лидер на дясната опозиция, изрази увереност в своята победа на балотажа. 65-годишният Ласо се кандидатира на президентски избори за трети път. На предишните избори, през 2017 г., той загуби с два процента на балотажа от Ленин Морено. Четиригодишният мандат на непопулярния Морено, който преди това бе вицепрезидент на Рафаел Кореа, но му обърна гръб и стана негов политически съперник, изтича на 24 май. Индианският лидер Яку Перес е еколог, социалист, но и противник на Кореа. Той стана популярен по време на социалните бунтове през 2019 г. срещу повишаването на цените на горивата в съответствие с програма за помощ от Международния валутен фонд. 11 души бяха убити, а 1340 - ранени, при вълненията, които разтърсиха правителството.

 

Рекордните 16 кандидати се явиха на първия тур от президентските избори в Еквадор. 13,1 милиона души имаха право на глас в контекста на икономическа криза, изострена от пандемията от новия коронавирус, която засегна тежко тази сравнително малка страна в Андите. Преди избирателните секции да затворят, пред тях се виеха дълги опашки, тъй като заради противоепидемичните мерки вътре бяха пускани най-много 10 човека едновременно.

 

Вчера в Еквадор едновременно с президентските бяха произведени и парламентарни избори. Очаква се еднокамарният парламент да бъде фрагментиран и следващото правителство да няма мнозинство, отбелязва АФП.

"Който и да е победителят, той ще има крехък мандат" и ще трябва "да търси консенсус", коментира политологът Естебан Ничолс.

Източник: БТА

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени