Спасиха китайски миньори след две седмици под земята

Китайски спасители успяха да извадят на повърхността единадесет от 22-та миньори, затрупани след експлозия преди 14 дни в златна мина в северната провинция Шандун, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА

Спасиха китайски миньори след две седмици под земята
Спасиха китайски миньори след две седмици под земята Източник: Xinhua News Agency

Кадрите показаха първия от спасените при изваждането му от мината. Мъжът беше изведен с черна превръзка на очите, изключително отслабнал и веднага бе откаран в болница. През следващите няколко часа на части бяха изкарани още 10 миньори от различни галерии на мината, като междувременно спасителите продължават да поддържат контакт по телефона с останалите, затрупани на 580 м дълбочина, и вече успяват да им доставят храна, вода и дрехи.

Спасиха китайски миньори след две седмици под земята
Спасиха китайски миньори след две седмици под земята Източник: АР
Първият спасен днес миньор се е намирал в сектор по-близо до повърхността. Един от спасените е ранен, но на кадрите се вижда, че другите се движат без чужда помощ.Смята се, че при експлозията на 10 януари, докато мината още се строеше, е загинал един човек. Шахтата на мината е блокирана на 350 м под повърхността от 70 тона отломки. Спасителите прокопаха допълнителни шахти с цел да комуникират с оцелелите.
Според представители на местните власти, цитирани от АП, разчистването на срутванията може да отнеме още две седмици. С това са ангажирани над 600 спасителни работници. През това време ще се прокопават още допълнителни шахти, по които да се достигне до оставащите под земята 10 души. Твърди се, че те са в добро физическо състояние и спасителите от вчера успяват да им доставят храна и вода.
Мениджърите на мината са задържани, защото са се забавили над 24 часа, преди да съобщят за инцидента. Причината за експлозията не се съобщава.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени