Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани: Съществуват опасения за руска намеса в парламентарните избори в Черна гора

"Бъдете сигурни, че те ще се опитат да използват всички различни и утвърдени методи – ботове и дезинформация, в опит да отклонят Черна гора от европейския й път. Ето защо се тревожа за изборите не само в Черна гора, но и в региона", каза Габриел Ескобар

Габриел Ескобар
Габриел Ескобар Източник: Rs.usembassy.gov

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар предупреди, че има опасност от руска намеса в парламентарните избори в Черна гора, насрочени за 11 юни. В интервю за черногорската агенция МИНА Ескобар каза, че тази опасност винаги е съществувала дори при изборите в САЩ, предаде БТА.

 

"Бъдете сигурни, че те ще се опитат да използват всички различни и утвърдени методи – ботове и дезинформация, в опит да отклонят Черна гора от европейския й път. Ето защо се тревожа за изборите не само в Черна гора, но и в региона", каза Ескобар.

 

Той посочи, че от друга страна гражданите на Черна гора са направили правилния избор. "Винаги, когато гражданите трябваше да направят избор, те избираха единствения истински път пред Черна гора – евроатлантическата интеграция", добави Ескобар. Ескобар изрази увереност, че гражданите на Черна гора, когато избират правителство, знаят как да идентифицират дезинформацията и как да вземат решения, които са в съответствие с техните ценности и стремежи.

 

По думите му САЩ са категорични, че не избират правителствата на съюзниците си от НАТО, но имат очаквания. "Както знаете, всеки, който поддържа Черна гора по европейския й път, всеки, който остава ангажиран със задълженията на Черна гора, произтичащи от членството й в НАТО и който е съюзник в борбата с корупцията, може да очаква подкрепата на САЩ", посочи Ескобар.

 

Той многократно е изтъквал, че политиците в Черна гора трябва да оставят настрана своите тяснопартийни интереси и да се съсредоточат върху теми, които са важни за гражданите, като икономиката, борбата с организираната престъпност и корупцията.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени