Според баварския премиер Маркус Зьодер изборите за Европарламент през 2024 г. са "съдбоносни" за континента

Зьодер заяви, че примерът с Нидерландия ясно показва защо германските консерватори трябва ясно да се разграничат от крайно десните популисти

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер
Премиерът на Бавария Маркус Зьодер Източник: Bavyeratv

Премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер и консервативният Християнсоциален съюз (ХСС) определиха изборите за Европейски парламент през следващата година като решаващи за бъдещето на континента, предаде ДПА.

 

"Европейските избори са съдбоносни за целия континент, но също така и изпитание за Германия", заяви Зьодер преди партийната среща на ХСС в Нюрнберг, на която се очаква партията да вземе решение за кандидатските листи за изборите. Предизвикателството е, че "трябва да защитим Европа от Европа на популистите. Това ще бъде голямата задача на тези избори", каза Зьодер.

 

"В Нидерландия видяхме колко опасно може да бъде, ако се събори защитната стена. Твърдо съм убеден, че всеки, който събаря защитна стена, в крайна сметка ще се изгори сам". В Германия основните партии - включително ХСС на Зьодер и сестринската ѝ национална партия Християндемократическият съюз (ХДС) - поддържат т.нар. защитна стена срещу сътрудничество с крайнодясната Алтернатива за Германия (AзГ).

 

Зьодер заяви, че примерът с Нидерландия ясно показва защо германските консерватори трябва ясно да се разграничат от крайно десните популисти и да поемат ангажимент "за Европа на защитата: защита на границите, защита на границите, защита на социалните стандарти, защита на населението от сътресенията и несигурността на света".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени