Според "Документите от Пентагона" Русия е загубила в пъти повече танкове и БТР-и от Украйна

Два пъти по-малки са загубите на Украйна и в жива сила

Унищожена руска военна техника
Унищожена руска военна техника Източник: Telegram

Русия е понесла по-големи загуби в някои видове военна техника, а Украйна е запазила повече танкове и БТР-и на театъра на бойните действия, пише в публикуваните в интернет предполагаеми американски поверителни документи.

 

Според американската Агенция за военно разузнаване Русия е загубила 2048 танка и 3900 БТР-а, докато Украйна е изгубила 468 танка и 1020 БТР-а. Русия разполага с надмощие над Украйна в бойните самолети и противовъздушната отбрана, според изтеклите документи.

 

Общо до 354 хиляди руски и украински войници са били убити или ранени от началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари миналата година, пише в оценката. 

 

Документите приличат на тайна американска оценка на хода на войната и съдържат също разузнавателни данни за съюзници. Ако тяхната достоверност бъде доказана, те предлагат рядка възможност да се разбере какво смятат във Вашингтон за най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.

 

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път автентичността на документите, и припомня, че тя е била поставена под въпрос от някои държави, включително Украйна и Русия. Представители на администрацията на американския президент Джо Байдън заявиха, че съдържанието на някои от изтеклите документи, както изглежда, е било променено.

 

Според оценка от 23 февруари Русия вероятно няма да успее да превземе Донбас и конфликтът ще остане в задънена улица тази година. Руската "кампания на изтощение" е намалила нейната човешки ресурс и запаси от боеприпаси до равнища, при които е възможно, освен ако не се стигне до неочаквано възстановяване, военните части на страната да бъдат изтощени и тя да не успее да постигне целите си. В резултат войната ще се проточи и след 2023 г., пише в оценката.

 

По данни на американското военно разузнаване, руските загуби в жива сила са между 189 500 и 223 000 души. От тях убитите в бойни действия са 35-43 хиляди, а ранените - 154-180 хиляди.

 

Що се отнася до Украйна, нейните загуби са в пъти по-малки и възлизат на общо 124 500-131 000 човека. Между 15 500 и 17 500 от тях са били убити в бойни действия, а от 109 000 до 113 500 са ранените.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Единайсет жени има в проектосъстава на новата Европейска комисия, сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за

Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени