Според Меркел ЕС трябва да се стреми към пряк контакт с Путин

Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския президент, отбеляза тя

Ангела Меркел и Владимир Путин
Ангела Меркел и Владимир Путин Източник: Kremlin.ru

Европейският съюз трябва да се стреми към преки преговори с руския президент Владимир Путин, дори когато застава заедно срещу "провокациите" от Русия. За това настоя германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от "Франс прес". "Според мен ние като Европейски съюз трябва също така да се стремим към пряк контакт с Русия и руския президент", каза тя пред Бундестага.

 

"Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския президент", отбеляза тя, подчертавайки, че и Европейският съюз "трябва също да създаде различни формати за разговори". Миналата седмица Путин и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха разговори лице в лице на среща, която според двамата може да доведе до по-прогнозируеми, макар и все още напрегнати отношения.

 

Меркел заяви, че последните събития са показали, че не е достатъчно, "ако реагираме на множеството руски провокации по некоординиран начин". По-скоро 27-членният блок трябва да създаде "единен фронт срещу провокациите". Москва е в конфликт с редица западни столици след струпване на руски войски по украинските граници и поредица от шпионски скандали, довели до дипломатически експулсирания.

 

В последния случай, който добавя напрежението, Германия арестува руски учен, работещ в местен университет, като го обвини в шпионаж за Москва. Продължаващото задържане на критика на Кремъл Алексей Навални, който беше лекуван в Берлин след почти фатално отравяне, също предизвика възмущение в ЕС.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени