Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в района на Харков

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Пентагонът
Пентагонът Източник: Колаж/Zonanews

Украйна може да използва доставените й от САЩ оръжия за удари по цели не само на руска територия в близост до украинската област Харков, пише Politico.

 

Миналия месец президентът Джо Байдън тихомълком разреши на Киев да  използва оръжия, доставяни от САЩ, по военни цели на територията на Русия. Но тогава официални лица заявиха, че решението на Байдън се отнася само за цели на територията на Русия в близост до границата с източния украински Харковски регион.

 

Откакто САЩ разрешиха удари по цели близо до границата с Харковска област, украинските войски поне веднъж са използвали американско оръжие, за да ударят руска територия. Тогава бяха унищожени цели в района на Белгород. Но украински и други европейски представители оказаха натиск върху САЩ да облекчат още повече ограниченията си, позволявайки на Украйна да нанася удари по цели навсякъде в Русия.

 

Говорителят на Пентагона генерал-майор от ВВС Патрик Райдър е заявил пред репортери, че макар и да не е имало промяна в политиката, използването на оръжия от страна на Украйна срещу руските войски не е било ограничено само до руската територия в близост до Харков.

 

"Възможността да се отвърне на огъня, когато се стреля, е наистина това, върху което е съсредоточена тази политика... тъй като виждаме, че руските сили стрелят през границата, способността на Украйна да отговори на огъня на тези сухопътни сили, като използва предоставените от САЩ боеприпаси", каза Райдър. "Това е самозащита и затова е логично те да могат да да го направят", добави той.

 

Казаното от Райдър повтаря коментарите, направени от съветника по националната сигурност на Байдън по-рано тази седмица.

 

"Тук не става въпрос за география. Става дума за здрав разум", каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, заяви пред PBS.

 

"Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата".

 

Съливан добави, че Украйна може да използва и средства за противовъздушна отбрана, за да обстрелва руски самолети, летящи в руското въздушно пространство, ако те се готвят да стрелят в украинското въздушно пространство.

Още от "Светът"

Вашингтон не удовлетвори търсеното от Зеленски разрешение за удари в дълбочина на руска територия с американски ракети,

Американски и европейски представители отбелязаха с различна степен на тревога възможността евентуалното бъдещо правителство на Тръмп да намали рязко американската помощ за Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени