Сръбската вицепремиерка: Русия води завоевателна война, трябва да й се наложат санкции

В такава ситуация трябва да имаме ясна нагласа и да намерим своето място за следващите сто години

Зорана Михайлович
Зорана Михайлович Източник: Tanjug

Вицепремиерът, министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович призова в сряда за налагане на санкции срещу Русия, съобщава Danas.

 

"Смятам, че определено като държава трябва да се решим и да дефинираме ясно позицията си, защото това са неща, които надхвърлят нормалното поведение. Ние сме на ръба на световна война през 21 век, когато всички трябва да се борим за по-добри условия на живот", каза Михайлович.

 

Според нея, Русия води завоевателна, а не освободителна война и руският президент отвежда целия свят, всеки гражданин, всяко дете на крачка от страданието.

 

"В такава ситуация трябва да имаме ясна нагласа и да намерим своето място за следващите сто години. Светът се променя, геополитическата ситуация е различна и ние трябва да гледаме в бъдещето и да търсим своето място", коментира още Михайлович.

 

Тя каза още, че целият свят е в енергийна световна война и въпреки кризата държавата прави всичко, за да осигури достатъчно енергия за икономиката и домакинствата.

 

"Това, което се случва с петролопровода "Дружба", който е най-дългият петролопровод в света, дълъг около 4000 километра и през който минава само руски нефт, изглежда като продължение на случилото се с газопровода "Северен поток". Защото първо се смяташе, че е профилактика, затова се каза, че има неизправност, но се оказа, че не е така, а е саботаж", заяви Михайлович.

 

Михайлович каза, че изграждането на петролопровод до Унгария и до Албания и Гърция, през Северна Македония, ще означава, че Сърбия ще стане транзитен маршрут.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени