Сръбски генерали убедили Вучич да не напада Косово: Изтребителите на НАТО ще са тук до няколко часа

В рамките на 48 часа 173-та въздушнодесантна бригада на американската армия ще бъде прехвърлена по въздух на летището в Прищина

Александър Вучич
Александър Вучич Източник: РИА Новости

Сръбският президент Александър Вучич е получил снощи ясно послание от офицерите от Генералния щаб, според Томас Тайнър, бивш член на италианската армия и експерт по сухопътните сили на НАТО от Студената война и отбранителната стратегия на Алианса, пише белградският вестник "Данас", цитиран от БТА.

 

"Мисля, че офицерите от Генералния щаб на Сърбия обясниха на президента Вучич снощи, че ако се осмели да нападне Косово, изтребителите на НАТО ще реагират в рамките на няколко часа. В рамките на 48 часа 173-та въздушнодесантна бригада на американската армия ще бъде прехвърлена по въздух на летището в Прищина, а парашутната бригада на италианската армия "Фолгоре" ще бъде транспортирана на летището в Джаковица /построено от италианската армия за тази цел/", пише Тайнър в Туитър.

 

Според него ден по-късно механизираната бригада на италианската армия "Пинероло", разположена в Бари и околностите му, ще бъде активирана и ще бъде изпратена от Трета военноморска дивизия на италианския флот с нейните кораби амфибии от Бриндизи до Дуръс в срок от два дни. От Дуръс до Митровица за бойни коли "Freccia IFVs" и разрушители на танкове Кентавър на бригадата "Пинероло" биха били необходими шест часа, за да пристигнат на място благодарение на магистрала А1, която е съфинансирана от Запада. Накратко, НАТО има планове и вече 23 години се обучава да защитава Косово, казва експертът.

 

"Ако сърбите някога тръгнат и нападнат НАТО, силите на Алианса ще ги превъзхождат във въздуха след няколко часа, а на земята след няколко дни. НАТО се погрижи генералите на Сърбия да знаят това", каза Томас Тейлър.

Още от "Светът"

Дипломатическите усилия да се намери международна подкрепа за Киев или Москва се сблъскват в Африка

Руските официални лица използват брутална пропаганда и конспиративната концепция за елита на т.нар. "златен милиард", за да се снабдят със съюзници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени