Сръбският премиер: Срещу президента Вучич беше планиран атентат

Тя каза, че обвиненията за подслушване на Вучич и аферата Йованица са "опит за преврат"

Сръбският премиер Ана Бърнабич
Сръбският премиер Ана Бърнабич Източник: Tanjug

Сръбският премиер Ана Бърнабич каза, че убийството на президента Александър Вучич е било планирано при откриването на паметника на крал Стефан Неманя на 27 януари тази година в Белград.

 

"Планиранo e дълго и подробно. Създадени са паралелни структури във вътрешното министерство и започнаха кампании в корпоративните медии за демонизиране на Вучич и превръщането на него и семейството му в престъпен клан", каза тя пред Pink TV. Премиерът на Сърбия не даде подробности и не каза защо прокуратурата не е образувала производство срещу виновните. Тя каза, че компетентните служби се занимават с тези случаи и няма да има защитени, независимо от "име и фамилия, функция и партийна принадлежност".

 

Тя каза, че обвиненията за подслушване на Вучич и аферата Йованица са "опит за преврат". Прокуратурата за организирана престъпност откри през януари досъдебно производство за неразрешено подслушване на президента Вучич. Той каза, че подозрението е, че е бил подслушван от сръбски служби.

 

Скандалът с подслушването беше свързан с името на бившия държавен секретар на сръбското външно министерство Диана Хъркалович, която беше арестувана на 15 октомври. Аферата Йованица започна през ноември 2019 г., когато полицията откри 1,6 тона марихуана във фабрика за биологични храни, чийто доминиращ собственик е Предраг Колувия.

 

Обвиняеми по случая са служители на полицията, Агенцията за сигурност и Агенцията за военно разузнаване, които са обвинени в защита на Колувия. Опозицията и някои медии твърдят, че висши държавни служители са били свързани с Йованица. Властите отричат обвиненията.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени