Сръбският президент: Няма приятелство в международната политика, има само интереси! Ще обмислим участието в антируски санкции!

От много време водим преговори за купуването на 12 изтребителя "Рафал", добави той

Александър Вучич
Александър Вучич Източник: Pinterest

Сърбия ще вземе евентуални решения за антируски санкции, изхождайки от националните си интереси, заяви днес пред журналисти сръбският президент Александър Вучич на изложението за военна техника "Щит 2022" на летище Батайница край Белград, предадоха световните агенции.

 

Що се отнася до въвеждане на санкции, ще кажа повече по въпроса на 6 май, но всичко, което мога да съобщя засега, е, че Сърбия е приела своите заключения на заседанието на Съвета за национална сигурност на страната. Нашата политика трябва да бъде политика за развитието и прогреса на Сърбия, политика, която във всеки момент гледа главно на това, което е в интерес на нашата страна.

 

Както Кисинджър е казал - няма приятелство в международната политика, коeто продължава вечно, има само интереси. Ние имаме своите интереси и в съответствие с това ще правим всичко, което е необходимо, каза Вучич. Същевременно Вучич окачестви конфликта в Украйна не като регионален, а като международен, предава БТА.

 

Става въпрос за международен конфликт. Това не е ограничен или регионален конфликт, това е международен конфликт. Има икономически международен конфликт, има политически конфликт, заяви Вучич.

 

Сръбският президент каза още, че Сърбия води преговори с Франция и Великобритания за купуването на 12 изтребители "Рафал" и 12 до 14 "Тайфун".

 

"От много време водим преговори за купуването на 12 изтребителя "Рафал" и вярваме, че до края на годината или най-късно до началото на следващата ще бъдем готови да се договорим за купуването им. Водим преговори и с Великобритания за купуването на 12 до 14 самолети "Тайфун", посочи сръбският президент.

 

Той каза още, че в момента на практика няма никакъв диалог между Белград и Прищина. "Много скептично съм настроен по въпроса за Косово, в момента не съществува диалогът, който винаги съм подкрепял", посочи Вучич.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени