Сръбският президент остро срещу Москва: За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна – и така ще си остане!

Това е най-категоричната позиция на сръбския президент срещу руската инвазия в Украйна

Александър Вучич
Александър Вучич Източник: РИА Новости

В интервю за  Bloomberg  в резиденцията си в сръбската столица, Вучич направи най-категоричните си коментари срещу инвазията на Русия в Украйна, отхвърляйки териториалните претенции на Москва и заявявайки, че региони като Крим и Донбас принадлежат на Киев.

 

"Ние от самото начало казахме, че не сме в състояние и не можем да подкрепим инвазията на Русия срещу Украйна", каза Александър Вучич в интервюто си за Блумбърг.

 

"За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна – и така ще си остане", каза той пред финансово издание. Сърбия исторически се е опитвала да балансира своите геополитически и икономически интереси между изтока и запада, но коментарите на Вучич подчертават постепенната промяна след нахлуването на Путин в Украйна преди почти 11 месеца. Това е важно, тъй като европейските съюзници се опитват да изолират Русия, като континентът е изправен пред най-опасния период след Студената война.

 

"Ние не винаги сме радостни от някои от техните (на Русия) позиции", каза Вучич. "Имаме традиционно добри отношения, но това не означава, че подкрепяме всяко едно решение или повечето от решенията, които идват от Кремъл".

 

Откакто Москва нахлу в Украйна през февруари миналата година, нежеланието на Белград да се присъедини към САЩ и Европейския съюз в санкциите срещу Русия постави Сърбия под засилен натиск да прекрати връзките си с Путин и неговите енергийни доставки, въпреки че войната удари икономиката и доведе до скок на инфлацията.

Сърбия е сред най-силно зависимите от руската енергия страни.

 

Страната разчита на подкрепата на Русия от Съвета за сигурност на ООН за Косово, чийто суверенитет и членство в ООН Сърбия не би подкрепила. През последните месеци обаче Белград започна да се дистанцира от орбитата на Русия в енергетиката и си сътрудничи със САЩ и западните сили в опитите за постигане на трайно уреждане на проблема с Косово.

 

Руската група наемници "Вагнер" пусна реклама в Сърбия този месец, търсейки новобранци, които да се бият в Украйна. Вучич обаче беше твърд: "Вагнер няма да направи това в Сърбия", каза той в интервюто за Блумбърг, цитирайки закони, които забраняват на сръбски граждани да се присъединят към военни формирования.

Тази негов намеса спечели похвали от американския посланик в Белград Кристофър Хил.

 

"Радвам се да чуя от президента Вучич и неговата администрация, че виждат заплахата за мира и стабилността, представлявана от Вагнер, който потенциално действа в Сърбия", посочи Хил и добави: "Показателно е, че това е най-доброто, което Русия може да предложи на сърбите: шансът да умрат в далечна земя за нечия друга агресивна война".

 

 

Още от "Светът"

Нова размяна на пленници между Украйна и Русия - Киев си върна 116 души

Върнати са телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Андрю Тобайъс Матю и тялото на загиналия украинския доброволец Евгений Кулик, който е служил във Френския чуждестранен легион

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени