Сред убийците на президента на Хаити има 26 колумбийци и двама американци

Изборите и референдумът бяха насрочени за 26 септември преди Моиз да бъде убит тази седмица

Жовенел Моиз
Жовенел Моиз Източник: Instagram

Президентът на Хаити Жовенел Моиз е убит от отряд тежковъоръжени командоси, включващ 26-ма колумбийци и двама американци от хаитянски произход, съобщиха властите, които продължават да издирват поръчителите на убийството, предаде Ройтерс.

 

На предавана по телевизията пресконференция късно снощи началникът на полицията Леон Шарл съобщи, че са арестувани и показа двама американци от хаитянски произход и 15 от колумбийците. Показани бяха също множество колумбийски паспорти, автомати, мачете, радиостанции и инструменти, включително чукове и клещи за рязане на болтове.

 

"Чужденци са дошли в страната ни да убият президента. Имало е 26 колумбийци, идентифицирани чрез паспортите им, както и двама хаитянски американци", каза шефът на полицията. Той допълни, че трима от нападателите са убити, а осем се издирват.

 

Във видеоизявление колумбийският министър на отбраната Диего Молано каза, че според предварителна информация замесените в нападението колумбйци са бивши членове на колумбийските въоржени сили. Той заяви, че Богота ще съдейства на разследването.

 

Тайван съобщи, че 11 заподозрени, издирвани от разследващите убийството на хаитянския президент Жовенел Моиз, са влезли с взлом в комплекса на тайванското посолство в столицата на Хаити - Порт о пренс, преди да бъдат задържани от полицията, предаде Франс прес. Говорителка на тайванското външно министерство каза, че след убийството посолството е било затворено в сряда "по съображения за сигурност".

 

"Рано сутринта на 8 юли охраната на посолството открила, че група въоръжени са влезли с взлом в двора", после незабавно съобщила на персонала на мисията и хаитянската полиция, посочи пред АФП говорителката.

 

"По искане на хаитянското правителство и с цел да съдейства за залавяне на заподозрените посолството разреши на хаитянската полиция да влезе в периметъра на посолството", добави говорителката. В комюнике, поместено на сайта ѝ, тайванската мисия в Порт о пренс описва мъжете като "наемници" и заподозрени в "жестокото и варварско" убийство, а полицейската операция - като бърза и ефективна. Мисията на Тайван в Хаити се намира недалеч от сградата, където Моиз бе убит. Властите на Хаити не възнамеряват да променят датата на президентските избори и на референдума за нова конституция след убийството на президента Жовенел Моиз, предаде Ройтерс.

 

"Изборите не бяха насрочени, не за да може Жовенел Моиз да стане президент, а за да имаме една по-стабилна страна и една по-стабилна политическа система", заяви пред Ройтерс Матиас Пиер, министърът на Хаити, отговарящ за организирането на изборите. Пиер съобщи също така, че до избирането на нов президент на Хаити функциите на президент ще изпълнява изпълняващият длъжността министър-председател Клод Жозеф.

 

Изборите и референдумът бяха насрочени за 26 септември преди Моиз да бъде убит тази седмица. Ако на президентските избори се стигне до втори тур, той ще бъде произведен на 21 ноември. Проектът за нова конституция на Хаити предвижда предоставянето на широки правомощия на президента, премахването на сената и създаването на еднокамарен парламент и президентските избори занапред да бъде произвеждани само в един тур.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени