Срещата на Путин и Лукашенко приключи след 3,5 часа преговори

Путин съобщи, че цената на руския газ за Беларус за 2022 г. ще се запази на нивото от 2021 г.

Владимир Путин и Александър Лукашенко
Владимир Путин и Александър Лукашенко Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Президентите на Русия Владимир Путин и на Беларус Александър Лукашенко проведоха двустранна среща в Москва, която определиха като конструктивна и откровена. Тя продължи 3,5 часа, предаде ТАСС. На обща пресконференция след срещата Путин подчерта, че руско-беларуските военни учения Запад-2021 г. не са насочени срещу никого. Той каза, че с Лукашенко са обсъждали въпроса за "изграждане на единно отбранително пространство и гарантиране на сигурността на Съюзната държава на външния периметър".


Путин съобщи, че Русия и Беларус планират да интегрират националните платежни системи и да създадат единно пространство в рамките на Съюзната държава на Русия и Беларус. Двете страни ще подпишат договор за общи принципи на събиране на косвените данъци и въвеждане на интегрирана система за управление на косвените данъци в рамките на Съюзната държава.

 

Путин съобщи, че заседанието на Висшия държавен съвет на Съюзната държава, на което се планира да се утвърдят съюзните програми, ще се състои до края на тази година. Двамата лидери днес са съгласували всички 28 съюзни програми, а утре те ще бъдат одобрени на заседание на съвета на министрите на Съюзната държава, което ще бъде в Минск, после ще дойде ред на Висшия държавен съвет да се произнесе по тях.

 

Путин съобщи, че цената на руския газ за Беларус за 2022 г. ще се запази на нивото от 2021 г. На 1 декември 2023 г. пък Русия и Беларус ще подпишат документ за създаване на обединен пазар на газа в рамките на Съюзната държава. Относно ситуацията в Беларус Путин каза, че тя се е стабилизирала забележително.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени