Срещата на външните министри на страните от НАТО започва днес в Букурещ

В рамките на форума предстоят три работни сесии - две от тях ще се състоят в съюзнически формат с участието на Швеция и Финландия, а в третата участват също Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова

Букурещ
Букурещ Източник: Zonanews

В Букурещ днес започва срещата на външните министри на страните от НАТО. Форумът ще продължи два дни (29 и 30 ноември) и ще се проведе в Двореца на парламента в румънската столица.

Това е първата среща в този формат, организирана от северната ни съседка след присъединяването ѝ към НАТО и първото събитие, което се провежда в страна от източния фланг на Северноатлантическия алианс от началото на войната в Украйна, припомнят от румънското външно министерство.

 

В рамките на форума предстоят три работни сесии - две от тях ще се състоят в съюзнически формат с участието на Швеция и Финландия като страни, поканени за членство в организацията. Третото заседание ще включва и министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова. 

 

Първият ден от срещата ще завърши с работна вечеря, в която ще вземе участие и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, както и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел. 

 

Дневният ред на форума в Букурещ ще включва заседания относно изпълнението на решенията, взети на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Войната в Украйна и предоставянето на дългосрочна политическа и практическа подкрепа от страна на съюзниците ще е във фокуса на вниманието. Сред останалите дискутирани теми ще бъдат енергийната сигурност, Китай, стратегическото значение на Черно море.

 

По време на срещата в Букурещ България ще бъде представена от министъра на външните работи Николай Милков. Днес в рамките на форума, той ще се включи в публично събитие за отбелязване на 20-та годишнина от срещата на върха на НАТО в Прага, когато България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения получават покана за членство в Алианса, съобщиха за БТА от външното ни министерство.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени