Срещата Путин-Байдън ще се състои на 15-16 юни в Женева

Последната пълноформатна среща на лидерите на САЩ и Русия се състоя през 2018 г. - между Тръмп и Путин

Джоузеф Байдън и Владимир Путин по време на срещата им в Москва , 2011 г.
Джоузеф Байдън и Владимир Путин по време на срещата им в Москва , 2011 г. Източник: ITAR-TASS

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и американският президент Джо Байдън ще проведат среща на върха на 16 юни в швейцарския град Женева. Информацията бе потвърдена от пресслужбата на Кремъл,  предава  РИА Новости. "В съответствие с постигнатото споразумение президентът на Руската федерация Владимир Путин ще проведе разговори с президента на САЩ Джо Байдън в Женева на 16 юни", се казва в изявлението.

 

Ръководителят на американската администрация ще бъде в Европа в средата на юни, за да присъства на срещите на върха на Г-7 и НАТО. Срещата на Г-7 ще се състои на 11 - 13 юни във Великобритания, а срещата на Организацията на Северноатлантическия пакт - на 14 юни в Брюксел. На 13 април Путин и Байдън проведоха втори телефонен разговор по инициатива на Вашингтон, откакто втория встъпи в длъжност като глава на американската държава, по време на който президентът на САЩ покани руския лидер да проведат лична среща в трета държава през следващите месеци.

 

По думите на прессекратаря на Кремъл Дмитрий Песков, детайлите по срещата са в процес на съгласуване, но със сигурност ще бъдат обсъдени са състоянието и перспективите на руско-американските отношения, стратегическата стабилност, регулирането на регионалните конфликти, борбата с пандемията от коронавирус. 

 

На сво ред, прессекретаря на Белия дом Джен Псаки не изключи вероятността Путин и Байдън да се занимаят и с въпросите на взаимодействието на Москва и Вашингтон по въпросите на ядрената стабилност.  Последната пълноформатна среща на лидерите на САЩ и Русия се състоя през 2018 г. - между Тръмп и Путин.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени