Срещата "Рамщайн 9" решава за танкове, снаряди и ПВО, които да получи Украйна

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг сегашното потребление на боеприпаси в Украйна е в пъти по-голямо, отколкото е производството в страните членки на НАТО

Срещата Рамщайн 9 - ген. Мили, Лойд Остин и Алексей Резников (отляво надясно)
Срещата Рамщайн 9 - ген. Мили, Лойд Остин и Алексей Резников (отляво надясно) Източник: Getty Images

 "Първият работен ден в Брюксел приключи. Благодарен съм на всички страни от #Ramstein и на Северноатлантическия алианс за подкрепата за Украйна", написа военният министър на Украйна Алексей Резников в Twitter. Според Резников графикът на втория ден от срещата ще бъде натоварен. "Ще отделим повече време за обсъждане на танковете", добави той.

 

 

Думите на украинския министър дойдоха на фона на съобщения в германската преса за проблеми в рамките на т.нар. "танкова коалиция" - група от осем държави, които планират да обединят усилията си, за да сформират два батальона танкове Leopard 2 за украинските въоръжени сили - общо 62 машини. Die Welt написа във вторник вечерта, че правителствата на Дания и Нидерландия са го информирали, че са решили да не предават леопардите на Украйна, което нарушава първоначалните планове на Германия и я поставя в неудобно положение.

 

Въпреки че все още не се говори за предоставяне на очакваните от Украйна бойни самолети, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин подчерта, че западните съюзници ще доставят боеприпаси - колкото се може повече и по-бързо.

 

Украйна изпитва сериозен недостиг на боеприпаси, най-вече за артилерията, тъй като извън Русия се произвеждат малко снаряди от съветски тип, а скоростта на доставка на снаряди за западните оръжия изостава от скоростта на използването им в бойните действия. В същото време САЩ очакват украинската армия да започне мащабна контраофанзива през пролетта. "Ще направим всичко възможно да осигурим колкото се може повече боеприпаси и колкото се може по-бързо", каза Остин.

 

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че войната в Украйна се е превърнала в логистична надпревара: както Русия, така и Украйна се сблъскват с огромни проблеми при доставката на боеприпаси и оръжия до фронтовата линия. Според него сегашното потребление на боеприпаси в Украйна е в пъти по-голямо, отколкото е производството в страните членки на НАТО. Той добави, че страните от НАТО ще трябва да увеличат производството не само за да помогнат на Украйна, но и за да попълнят собствените си запаси.

 

Във вторник вечерта Министерството на отбраната на САЩ обяви, че е сключило държавен договор на стойност 522 млн. долара с две компании за производство на 155-милиметрови снаряди за украинските въоръжени сили. Според графика доставките на снаряди за Украйна трябва да започнат през март тази година, се казва в изявление на Пентагона. Според Лойд Остин Франция и Австралия също така са се договорили съвместно да увеличат производството на 155-милиметрови снаряди за украинската армия.

Предишната среща на съюзниците на Украйна, която се проведе на 21 януари, също завърши без основния очакван резултат - министрите на отбраната тогава не успяха да постигнат окончателно споразумение за предоставяне на западни танкове на Киев. Въпреки това няколко дни по-късно, на 25 януари, канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия ще предостави на Украйна танкове Leopard 2. Той също така даде разрешение за прехвърляне на тези танкове в Украйна на други държави.

Това постави началото на "танкова коалиция", чрез която Киев можеше да получи нападателни оръжия - танкове, БМП и БТР-и.

Още от "Светът"

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Калин Стоянов: Лицето Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков. Там е получавал инструкции срещу мен

Питам се, дали ако се бях поддал на натиск и го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, както настояваха други високопоставени хора, сега щеше ли толкова откровено да внушава неистини по мой адрес, заявява вътрешният министър

Последни новини

Най-четени