Срив на приходите на Русия от нефт и газ, дефицитът на бюджета достига 5 трилиона рубли

Заради нефтеното ембарго, бонусите, които се дават на купувачите на руски нефт от Москва, както и сривът на доставките на руски газ за Европа, руската икономика губи по $500 млн. на ден

Руски рубли
Руски рубли Източник: Telegram

Резултатите от изпълнението на руския бюджет за първото полугодие на тази година показва срив на приходите с над 47 %, или 3,4 трлн. рубли. В същото време, разходите са увеличени с над 20 % и достигат почти 15 трлн. рубли основно заради скочилите 10 пъти разходи по секретни пера (основно за финансиране на агресията в Украйна) и достигат 3,5 трлн. рубли. 

 

В резултат на това в руския бюджет се образува пробойна в размер на 2,6 трлн. рубли, която до края на годината ще нарасне до 3,8 трлн. рубли. 

 

Анализатори на Deutsche Bank  прогнозират, че на практика дефицитът на бюджета може да надскочи 5 трлн. рубли. Според техните оценки, заради нефтеното ембарго, бонусите, които се дават на купувачите на руски нефт от Москва, както и сривът на доставките на руски газ за Европа, руската икономика губи по $500 млн. на ден. 

 

"Ако разходите за войната в Украйна останат на това ниво, а санкциите срещу руската нефтогазов сектор се запазят, то руският бюджет през 2024 г. може да няма възможност да плаща за базови нужуди. 

 

За да вържат двата края руските власти може да бъдат принудени да повишат данъците за корпоративния сектор, предупреждава Алфа банк. Само през тази година МФ на РФ обяви за еднократно събиране от едрия бизнес на 300 млрд. рубли, измени формулата за данъка върху добива на полезни изкопаеми (НДПИ) - още 600 млрд. рубли и като допълнение - отмени многомилиардните субсидии за нефтените компании, с помощта на които бяха стабилизирани цените на бензина през 2018 г. (още 30 млрд. рубли месечно).

Още от "Светът"

Ген. Буданов: На Русия й останаха само 6 самолета А-50 - скоро няма да може да осъществява денонощно дежурство

Операцията по унищожаването на руския самолет за ранно предупреждение и контрол А-50 беше подготвена за две седмици, разкри шефат на украинското военно разузнаване

Прочетете повече прочетете повече

Джорджа Мелони: Ако Русия не беше нападнала Украйна, нямаше да има атака на "Хамас" срещу Израел

Бъркането на често използваната дума "мир" с "капитулация", както го правят, е лицемерен подход, който никога няма да споделим, каза тя на пресконференция в Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени