Стево Пендаровски пред Общото събрание на ООН: Готови сме за конструктивен диалог с България

РСМ е изразила готовността си да приеме значителен брой бежанци от Афганистан

Стево Пендаровски
Стево Пендаровски Източник: Instagram

В рамките на своето изказване в Общия дебат на 76 -ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк днес президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски заяви, че Западните Балкани са изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на стремежите им за европейска интеграция, цитира думите му балканската редакция на Радио "Свободна Европа".
 

"Настоящият застой в този процес разочарова гражданите и постоянно намалява техния ентусиазъм за положителни промени. От друга страна, тази ситуация отваря вратата към геополитическата конкуренция, но и към различни модели на управление, стесняващи пространството за демократични реформи, толкова важни за регионалната перспектива за стабилност и просперитет", каза Пендаровски.

 

Президентът също така подчерта, че страната е доказала способността си, заедно с Гърция и с посредничеството на ООН, да решава сложни въпроси, като т. нар. "Спор за името".

 

"В същото време сме готови да започнем конструктивен диалог с другата ни съседка, България, за да осигурим пълното прилагане на Споразумението за добросъседство и сътрудничество", каза Пендаровски.

 

Той сподели загрижеността на много лидери относно последните събития в Афганистан, като отбеляза, че страната, водена от чувство за морално задължение и солидарност, незабавно е изразила готовността си да приеме значителен брой бежанци от Афганистан, особено най-уязвимите и хората, които дълги години са работили в агенции на ООН в тази страна, предаде "Фокус".

 

"Готови сме да допринесем за усилията на международната общност, за да осигурим по-добър живот на тези хора, засегнати от военния хаос и разрушения", каза Пендаровски.

Още от "Светът"

Сенатът на САЩ ще разгледа законопроекта за помощ на Украйна още във вторник, 23 април

След като гласуваха в подкрепа на законопроекта в Камарата на представителите, сенаторите от двете партии сключиха споразумение, което ще позволи гласуване в Сената

Прочетете повече прочетете повече

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени