Стево Пендаровски се срещна с ОМО "Илинден"

ОМО "Илинден" е организация с отказана регистрация от българския Конституционен съд заради сепаратизъм

Стево Пендаровски се срещна с ОМО Илинден
Стево Пендаровски се срещна с ОМО Илинден

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски се срещна с организацията ОМО "Илинден" и "Сдружения на граждани от Република България", съобщиха от кабинета на държавния глава на Република Северна Македония. Според съобщението на кабинета, ОМО "Илинден" и останалите сдружения са информирали Пендаровски за своята работа относно правата на човека, толерантността и изграждане на гражданско общество.

 

Пендаровски е обяснил, че между София и Скопие започва нова фаза в двустранните отношения и че политическите институции от двете страни трябва да допринесе за разрешаване на двустранните въпроси и че скоро му предстои посещение в България.

"Северна Македония е насочена към развитие на добросъседски и приятелски отношения с Република България, в духа на Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.", гласи кратката информация, публикувана от Президентството в Скопие.

 

ОМО "Илинден" е организация с отказана регистрация от българския Конституционен съд заради сепаратизъм. Първоначално предвидената им среща с Пендаровски за първата десетдневка на януари беше отложена преди посещението на българския премиер Кирил Петков там, припомня БНТ. ОМО "Илинден" настоява за признаване на т.н. "македонско малцинство" в България.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени