Стево Пендаровски: Скандално е искането на България да участва в промяната на конституцията на РСМ

Президентът на РСМ посочи пред местни медии, че "дори окупаторите не са искали такова нещо от земите и териториите, които са окупирали"

Стево Пендаровски
Стево Пендаровски Източник: Vesti.mk

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски определи като "скандално" искането на България да участва в процеса по подготовка на конституционните промени в югозападната ни съседка, предава БНТ. 

 

Пендаровски посочи пред местни медии, че "дори окупаторите не са искали такова нещо от земите и териториите, които са окупирали". Той допълни, че в 21-и век е недопустимо искане за намеса във вътрешните работи, на която и да било държава.

 

Външното министерство на страната коментира, че процесът по промяна на Конституцията на страната е вътрешен въпрос за Република Северна Македония, който е обвързан с преговорите за присъединяване с ЕС.

 

Очаква се Събранието да вземе такова суверенно решение съгласно дългосрочните интереси на представените в Събранието граждани и в този контекст няма никаква възможност, нито политическа воля за включване на граждани и институции отвън, включително и от България. Такова искане не е обсъждано между министрите Османи и Милков, посочват от македонското външно министерство.

 

Северна Македония остава ангажирана с продължаване на политическия диалог с България в дух на добросъседство и в духа на Договора от 2017 година, за което се надява на по-бързо формиране на ново българско правителство, посочват още от външното министерство на югозападната ни съседка.

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени