Столтенберг: Американският Конгрес ще одобри новия пакет с помощ за Украйна

САЩ ще останат лоялен член на Алианса, убеден е генералният секретар на НАТО

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: НАТО

САЩ ще одобрят нов пакет военна помощ за Украйна, прогозира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на реч на международен форум в Давос, Швейцария.

 

"САЩ предоставиха заедно с европейските съюзници огромно количество военна помощ на Украйна. Виждам определени разногласия, но съм убеден, че Конгресът на САЩ ще се споразумее за пакет за Украйна", каза той, отговаряйки на въпроси на CNN.

 

Генералният секретар на НАТО обърна внимание на факта, че съюзниците, по-специално Германия и Обединеното кралство, обявиха нови пакети от помощи за Украйна и изрази надежда, че Конгресът ще вземе решение в близко бъдеще.

 

В същото време той изрази и увереност, че независимо от резултатите от изборите, "САЩ ще останат лоялен член на Алианса". Той изрази това мнение в отговор на въпрос за вероятната победа на Доналд Тръмп на предстоящите американски избори.

 

Столтенберг добави, че основната критика от страна на администрацията на Тръмп по време на неговото ръководство е, че съюзниците от НАТО не финансират достатъчно отбраната, но европейските страни напоследък са увеличили финансирането в тази област.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени