Столтенберг: Бъдещето на Украйна е в НАТО

Зеленски поканен на срещата на върха на алианса

Йенс Столтенберг и Володимир Зеленски
Йенс Столтенберг и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Бъдещето на Украйна е в НАТО - това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при посещението си в Киев - първото му след руската инвазия преди 14 месеца.

 

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

"Нека бъда ясен: законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото на Украйна по право е в НАТО. И с течение на времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно", заяви Столтенберг на пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

 

Столтенберг обеща военната подкрепа за Киев да продължи, като заяви, че досега съюзниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински военнослужещи и са предоставили 65 милиарда евро само за военна помощ.

 

"НАТО е с вас днес, утре и ще бъде с вас толкова дълго, колкото е необходимо", увери генсекът на алианса, преди да покани Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

 

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Зеленски от своя страна посочи, че форумът във Вилнюс може да стане исторически. "Благодарен съм за поканата да присъствам на срещата на върха, но също така е важно Украйна да получи съответната покана (за присъединяване към НАТО)", каза Зеленски. И допълни: "Няма нито една обективна пречка пред политическото решение Украйна да бъде поканена в алианса".

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени