Столтенберг и Орбан се договориха - Унгария няма да блокира помощта за Украйна

Столтенберг се опитва да изработи план, за да може НАТО да играе по-голяма роля в координирането на доставките на оръжия и обучението на силите на Киев

Йенс Столтенберг и Виктор Орбан
Йенс Столтенберг и Виктор Орбан Източник: ТАСС

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг и унгарският премиер Виктор Орбан се договориха, че Будапеща "няма да блокира" натовска помощ за Украйна, предаде АФП.
 
"Това, за което се договорихме с министър-председателя днес, е, че Унгария няма да блокира други съюзници да договорят ангажимент за финансова подкрепа за Украйна и водеща роля на НАТО в координирането на подкрепата за Украйна", заяви Столтенберг по време на посещението си в унгарската столица. 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Будапеща, за да се срещне с унгарския министър-председател Виктор Орбан. "Това е част от моята задача като генерален секретар ... да се срещам с лидерите на страните от НАТО и да гарантирам, че сме в състояние да постигнем съгласие", обясни Столтенберг в изказване пред вратата на срещата на върха "Букурещ 9" (Б9) в Рига.

 

"Очаквам с нетърпение да отида в Будапеща, за да седнем и да обсъдим дневния ред за срещата на върха на НАТО (във Вашингтон), който включва подкрепа за Украйна, а също и как да засилим допълнително нашето възпиране и отбрана", добави той.

 

Столтенберг, който е на обиколка сред членовете на НАТО, се опитва да изработи план, който да бъде обявен на срещата на върха във Вашингтон следващия месец, за да може НАТО да играе по-голяма роля в координирането на доставките на оръжия и обучението на силите на Киев.

 

Унгария се противопостави, твърдейки, че това може да въвлече алианса във войната с Русия. Тя вече отказа да доставя оръжие на Украйна.

 

Служители на НАТО и дипломати твърдят, че на Будапеща - една от най-приятелските на Москва страни от НАТО - се предлага "опция за отказ", която би означавала, че от Унгария няма да се изисква да участва по какъвто и да е начин.

 

Унгария вероятно ще остане и встрани от усилията на Столтенберг да накара членовете на НАТО да се ангажират да продължат да доставят на Украйна подкрепа на стойност поне 40 млрд. евро (43 млрд. долара) годишно, колкото и дълго да е необходимо.

Още от "Светът"

Екипът на Тръмп: Той се чувства добре и ще участва в конвенцията на републиканците

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник

Прочетете повече прочетете повече

Полша обмисля да сваля руски ракети, ако са близо до територията ѝ

Предложението е включено в споразумението за съвместна отбрана между двете страни, подписано по време на посещението на президента Володимир Зеленски във Варшава по-рано тази седмица

Прочетете повече прочетете повече

Спонсори от Демократическата партия замразиха $90 милиона, докато Байдън не се оттегли от президентската надпревара

Събеседниците на изданието подчертаха, че решението е пряко следствие от неуспешния дебат на Джо Байдън с политическия му съперник Доналд Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени