Столтенберг: Изненадан съм от мълниеносната скорост, с която властта в Афганистан се сгромоляса

Приоритет за НАТО е евакуирането от Афганистан на всички желаещи

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова талибаните да позволят на всички, които искат, да напуснат Афганистан. "Алиансът ще продължи да поддържа работата на летището на Кабул, като негов приоритет е евакуирането от Афганистан на всички желаещи", каза Столтенберг на пресконференция, посветена на ситуацията в тази страна, където талибаните завзеха властта в неделя, предаде БТА.

 

Генералният секретар на НАТО заяви, че международният тероризъм се превръща в заплаха с връщането на талибаните на власт в Афганистан. Алиансът "трябва да остане бдителен, за да остане на преден план в борбата срещу" тази опасност, призова той. Столтенберг призова талибаните да не позволяват Афганистан отново да се превърне в убежище за терористи. "Тези, които сега поемат властта, имат отговорността да гарантират, че международните терористи няма отново да намерят опора", подчерта той. Генералният секретар на НАТО предупреди новите управници на Афганистан, че Алиансът ще ги държи отговорни за спазването на човешките права, включително на жените.

 

"Изненадан съм от мълниеносната скорост, с която признатата от международната общност власт в Афганистан се сгромоляса броени дни преди официалния край на продължилата 20 години мисия на НАТО в тази страна", каза Столтенберг. Той определи това развитие като провал на афганистанското ръководство начело с президента Ашраф Гани, който избяга от страната в неделя.

 

"Част от афганистанските сили за сигурност се сражаваха храбро. Те обаче не успяха да направят страната безопасно място, защото в крайна сметка афганистанското политическо ръководство не успя да се изправи срещу талибаните и да постигне мирното решение, което афганистанците така отчаяно искаха", коментира Столтенберг.

 

Той каза, че е необходимо НАТО да си вземе поуки от изненадващия колапс на афганистанската армия, но добави, че основният приоритет сега трябва да е евакуирането на уязвимите хора от Афганистан. След като стана ясно, че Съединените щати ще се изтеглят от Афганистан, други съюзници не поискаха да ги заменят и да поемат ролята им, довери Столтенберг.

 

Генералният секретар на НАТО обясни, че целта на Алианса е била да бъде изградена афганистанска държава, а не силите му да останат в тази страна завинаги. Колапсът на властта в Афганистан пред талибаните е трагедия, каза той.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени