Столтенберг: НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност

Свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрен арсенал, а НАТО не, е по-опасен свят, посочи генералният секретар на алианса

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви в интервю за The Telegraph генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

 

Той добави, че има оживени консултации между страните членки прозрачността около ядрените арсенали да се използва като средство за възпиране.

 

"Няма да се впускам в оперативните детайли колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност и кои да бъдат на склад, но трябва да се консултираме по въпроса. Именно това и правим", заяви той пред изданието.

 

"Прозрачността помага да се изпрати пряко послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз. Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрен арсенал, а НАТО не, е по-опасен свят", посочи генералният секретар.

 

Миналата седмица Столтенберг заяви, че ядреното оръжие е "най-значителната гаранция за сигурността" на НАТО и средство за опазване на мира.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски смени началника на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна

Междувременно украинските власти съобщиха, че жертвите при двойната руска ракетна атака срещу източния град Покровск са станали пет, а ранените са 41 души, включително четири деца

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени