Столтенберг: НАТО подкрепя Украйна, Русия не може да има сфери на влияние

В новото столетие не е регистриран нито един акт на агресия към Русия от страна на Украйна, Грузия или държава от НАТО

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли претенциите на Русия по отношение на Украйна и Грузия, които според Москва не трябва да бъдат приемани в Алианса. Позицията на НАТО за Украйна остава неизменна, заявизаяви той в Брюксел.

 

"Не можем да се съгласим опитите на Руската федерация да възстанови системата, при която държави като Русия да имат сфери на влияние, които да контролират и да решават какво да правят другите им членове", подчерта генералният секретар на НАТО.

Той добави, че става дума за съвсем конкретно формулирани искания, заявени от президента на Руската федерация Владимир Путин към САЩ и техните съюзници.

 

В събота руското външно министерство поиска от Алианса официално да отмени решението на срещата на НАТО в Букурещ от 2008 г., с което се дава перспектива за бъдещо членство на Украйна и Грузия в организацията. Според Москва, подобна стъпка би съответствала на "коренните интереси на европейската сигурност". Кремъл твърди, че приемането на Украйна и Грузия противоречи на ангажимента на лидерите от страните-членки на ОССЕ " да не укрепват своята сигурност за сметка на сигурността на другите".

 

Припомняме, в новото столетие не е регистриран нито един акт на агресия към Русия от страна на Украйна, Грузия или държава от НАТО. Русия от своя страна осъществи въоръжена агресия срещу Украйна и Грузия и анексира техни територии - грузинските Абхазия и Южна Осетия, както и украинския полуостров Крим. Разузнавателна информация, събрана от американските спецслужби, показва, че Русия е планирала нападение срещу Украйна и че за целта може да бъде използвано сегашното струпване на руски войски по украинската граница, официално обявено като учение.

 

През миналата седмица Столтенберг коментира, че за разлика от Русия, НАТО винаги спазва международните разпоредби и кани чуждестранни наблюдатели на своите учения. Тогава той също подчерта, че решението за влизане в Алианса е суверенно решение на всяка страна и право на глас имат само съюзниците от НАТО.

 

"Русия няма право да налага вето или право на глас по този въпрос, а също така не може да се опитва да установи своя собствена сфера на интереси", посочи Столтенберг.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени