Столтенберг: НАТО предаде отговорите си на Русия

Ние оставаме отворени за приемането на други членки в НАТО, посочи още Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Източник: Twitter
НАТО е предала днес писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността, съобщи днес генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс. Ръководителят на вонения съюз призова Русия незабавно да намали напрежението около Украйна.
 
Той също посочи, че Русия трябва да се изтегли от три страни – Украйна (окупирания през 2014 г. черноморски полуостров Крим), Грузия (признатите от Москва за държави облости Южна  Осетия и Абхазия, отцепили се през 2008 г. от Тбилиси) и Молдова (така наречената Приднестровска република, провъзгласена през 1991 г., където има руски военни).
 
"НАТО на фона на преговорите с Русия и с надежда за деескалация на напрежението засилва своето присъствие, включително и в Черно и Балтийско морета", каза още той.
 
Москва поиска от НАТО да изтегли своите военни от страните, приети в Пакта след 1997 г. (България е сред тях) и да не се разширява в източна посока. "Ние оставаме отворени за приемането на други членки в НАТО", посочи още Столтенберг.
 
 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени