Столтенберг предупреждава: Кремъл се подготвя за дълга война, ние трябва да им отговорим

Генералният секретар на НАТО предупреди, че Владимир Путин подготвя икономиката на страната си за дълга война

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг НАТО трябва да се подготви за възможността за десетилетна конфронтация с Русия. "НАТО не търси война с Русия", заяви Столтенберг пред Welt am Sonntag. "Но трябва да се подготвим за конфронтация, която може да продължи десетилетия." Той отново призова съюзниците да разширят по-бързо отбранителната си индустрия.

"Ако (руският президент Владимир) Путин спечели в Украйна, няма гаранция, че руската агресия няма да се разпространи и в други страни", предупреди норвежецът. Най-добрата защита сега е да се подкрепи Украйна и да се инвестира във военния капацитет на НАТО. "Възпирането работи само ако е надеждно", смята той.

"Трябва по-бързо да възстановим и разширим индустриалната си база, за да можем да увеличим доставките за Украйна и да попълним собствените си запаси", поиска Столтенберг.

 

"Това означава да преминем от бавно производство в мирно време към бързо производство, каквото е необходимо по време на конфликт". Затова той призова за повече и по-бързи поръчки за европейските отбранителни компании: В пазарните икономики производителите на оръжие се нуждаят от подписани договори, за да увеличат производството си, твърди Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО предупреди, че Владимир Путин подготвя икономиката на страната си за дълга война. "Тъй като Русия подготвя цялата си икономика за война, ние също трябва да направим повече за нашата сигурност".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени